Pentru TANA

Joi, 17 septembrie. O ambulanță oprește în fața Spitalului Clinic de Urgență ,,Sf. Pantelimon”. Tana Gușiță este adusă la Urgențe în urma unei crize convulsive. În mai puțin de 10 minute, este supusă unui examen CT. În aceeași noapte, este mutată la  Institutul Național de Boli Infecțioase ,,Prof. Dr. Matei Balș” unde este sedată și intubată. O săptămână mai târziu, este transferată la Spitalul Universitar de Urgență din București, unde este ținută în comă indusă pentru încă 3 săptămâni.

Este jumătatea lui Octombrie și anul universitar a început. Tana își întrerupe studiile.

Decembrie. Investigațiile continuă, dar recăderile sunt frecvente. Vorbește, uneori glumește și râde, iar pentru perioade scurte de timp, pare să înțeleagă unde se află și de ce.

Mama ei se așază pe patul liber din salon. Își deschide geanta și caută frenetic o vreme. Nu găsește. Își aduce aminte că îi dăduse deja planșele fiicei ei. Tana stă sprijinită de tăblia patului și se uită cu lacrimi în ochi și dinții încleștați la o planșă.

Are 20 de ani și nu știe cum să spună „înghețată”.

Pe scurt, encefalita autoimună este o condiție medicală gravă în care sistemul imunitar atacă creierul, deteriorând funcțiile. Manifestările clinice evoluează rapid. După faza incipientă, care se aseamănă teribil cu o gripă, pacienții dezvoltă tulburări de comportament, probleme de vorbire, psihoze, la care se adaugă pierderi de memorie și episoade epileptice.

Prin diagnosticarea rapidă și tratamentul adecvat, mulți dintre pacienți își recapătă funcțiile aproape în întregime. Totuși, nu toți își revin complet. 20% din aceștia nu își vor redobândi niciodată capacitatea cerebrală și nici funcțiile motorii, iar rata mortalității este de 6%.

Tanei i s-au dat 20% șanse de supraviețuire. Acum, aproape 4 luni mai târziu, ea și cei din jurul ei încă luptă.

Acum ea are nevoie de recuperare neorologică, neuromotorie și psihologică. Apropiații ei au acoperit, până în prezent, costul a 4 luni de tratament, însă încă 6 luni depășesc cu mult puterile lor.

E usor sa visezi cand ai toata viata inainte.

Doneaza pentru ca Tana sa poata trai viata pe care si-o imagina.

Sau doneaza in contul Asociatiei Hermes Bucuresti deschis la Raiffeisen BANK

(IBAN): RO57RZBR0000060014116844